Blokada (lokalni anestetik + kortikosteroid za odpravo bolečin v hrbtenici)

 

T.i. blokada  se uporablja za odpravo bolečin v vratu, rokah, križu ali nogah (išias), pri katerih je vzrok v vnetje fasetnega sklepa ali vkleščenem živcec, kar posledično zakrči bližnjo mišico. Običajno jo uporabimo po tem, ko je pacient preizkusil druge manj invazivne pristope (oralna protibolečinska in protivnetna  zdravila, počitek, opornice oz. ortoze,geli in kreme itd.). Doktor nam lahko inicira zdravilo z namenom diagnoze, da ugotovi ali nam bolečine povzroča fasetni sklep ali kaj drugega. Blokada lahko pomaga pri zdravljenju vnetih fasetnih sklepih, kjer je vzrok vnetja  sklepa v: stenozi, spondilozi, išiasu, herniji diska, artritisu).

Injekcija blokade  vsebuje običajno  2 zdravili: dolgo delujoč kortikosteroid ter lokalni  anestetik. Zdravilo se inicira v sklep sam ali pa v tkivo, ki je v okolici fasetne kapsule oz. sinovije. Kortikosteroidno zdravilo zmanjšuje vnetje  in je učinkovito, ko je inicirano v boleč predel. Odprava bolečine lahko traja od nekaj dni pa do nekaj let, kar nam omogoča, da lahko poskrbimo za preventivo – zdravo gibanje ter raztezanje  (dekompresijo)hrbtenice. Če nas boli rama, nam lahko zdravnik inicira blokado v ramo, in sicer v mišico okoli sklepa, če pa to ne zadostuje pa lahko naknadno še v sklep sam, kar običajno takoj odpravi bolečino.

Blokada v fasetni sklep se vedno izvaja pod rentgenskim ali CT nadzorom. Kot  je že omenjeno zgoraj nam blokada lahko služi tudi kot diagnostična informacija. Uspešno inicirana blokada nam lahko pove vnetje točno določenega sklepa oz. predela v hrbtenici, zato nas lahko zdravnik v prihodnosti napoti na radiofrekvenčno ablacijo – RFA, ki je pristop zdravljenja, pri katerem uporabljajo radiofrekvenčne valove, s katerimi prekinejo živčne poti, ki so odgovorne, da občutimo bolečino.

VNET FASETNI SKLEP (inflamed facet joint)

BLOKADA – anestetik+kortikosteroid  (steroid medication)

 

 
Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com