Fiziologija medvretenčnega diska oz. delovanje medvretenčne ploščice

Metabolizem diska je neznaten. Difuzija skozi kanalčke v terminalnih ploščicah iz kapilarnih pletežev pod hrustancem terminalne ploščice je praktično edini način prehranjevanja. Nukleus je popolnoma brezžilen, medtem ko je v zunanjem delu vezivnega obroča do konca drugega desetletja življenja prisotnih še nekaj krvnih žil. Vloga zdrave medvretenčne ploščice je dvojna: a. Amortizacija aksialnih obremenitev je naloga želatinoznega jedra, ki ima sposobnost sprejemati in oddajati vodo in s tem po nekakšnem hidravličnem principu blaži nenadne spremembe sile v aksialni smeri. b. Stabilizacija vretenc je zadolžitev, ki jo opravlja močan vezivni obroč.
TERMINALNE PLOŠČE (end -plate)

 

Oba mehanizma pa delujeta le pri zdravi medvretenčni ploščici. Predstavljajmo si avtomobilsko zračnico kot vezivni obroč, ki svojo nalogo lahko opravlja le, če je nepoškodovana in če je napihnjena z zrakom, ki je v tem primeru kot jedro. Procesi degeneracije oslabijo fibrozni obroč in v njem se pričnejo pojavljati razpoke. Mehko jedro se ob obremenitvi vtisne v fibrozno tkivo anulusa in ta se izboči ali celo poči. Tkivo, ki je bilo v zdravem disku zaprto, se iztisne v spinalni kanal in mehansko ter kemično draži živčne strukture.

Čeprav je degeneracija medvretenčne ploščice zelo pogosta patologija in se s to problematiko ukvarjajo strokovnjaki tako na bazičnem kot na kliničnem raziskovalnem nivoju, nam še vedno ni uspelo najti odgovora, zakaj do nje pride. V zadnjem desetletju je bilo na tem področju opravljenega veliko dela, objavljeni so bili številni članki in postavljene različne teorije vzroka za degeneracijo. V resnici pa še nikomur ni uspelo, da bi eksperimentalno povzročil degeneracijo medvretenčne ploščice in s tem potrdil svojo hipotezo. Najbolj verjetni vzroki, ki pripeljejo do degeneracije, so: mehanična obremenitev, prehrana diska, apoptoza, staranje in avtoimuni procesi.

prim. Miro Gorenšek dr. med.,
Ortopedska klinika
Klinični Center Ljubljana

 

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com