Medvretenčna ploščica, medvretenčni disk

Medvretenčne ploščice so zanimiva in edinstvena struktura ter  ležijo med dvema sosednjima vretencoma.V človeški hrbtenici je 23 medvretenčnih ploščic. Vsaka pločica tvori hrustančni sklep s sosednjima vretencoma in tako omogoča gibanje hrbtenice, saj deluje kot vez, ki povezuje vretenca. Medvretenčna ploščica je sestavljena iz zunanjega obroča (annulus fibrosus) in iz sredice (nucleus pulposus). Zunanji obroč objema sredico. Zunanji obroč je sestavljen iz več plasti belega vlaknastega tkiva in hrustanca v različnih razmerjih. Vlakna so povezana oz. spojena z vretenčno končno ploščico (vertebrae endplate), ki skrbi za prehrano ploščice. To je edina vrsta hrustanca, ki vsebuje poleg kolagena tipša 1 tudi kolagen tipa 2. Omenjena sestava zunanjega obroča medvretenčne ploščice je odgovorna za vzdržljivost zunanjega obroča, katerega namen je povezovanje sosednjih vretenc ter preprečevanje izliva sredice iz vretenca. Sredica je sestavljena iz zdrisastega gela (želeja, ki vsebuje večinoma vodo, ohlapna vlakna ter proteoglikane -proteoglikani. Ti pa so elementi, ki privlačijo vodo v ploščico). Njena naloga je, da deluje kot  nekakšen “amortizer” med vretenci ter, da drži vretenca na določenem razmaku. V primeru, da bi sredica zaradi poškodbe zunanjega ovoja iztekla, bi se medvretenčna ploščica sesedla, sredica pa bi pritisnila na živce, kar bi občutili kot bolečino. Rezultat poškodbe obroča bi bile lahko: bolečine v vratu, bolečine v križu, bolečine v nogah in zadnjici-išias).

Medvretenčno ploščico bi lahko primerjali s krofom, ki ima na sredini marmelado. Ko pritisnemo na sredino krofa se marmelada umakne na vse strani enakomerno, če pa pritisnemo malo stran od sredice, pa se marmelada umakne v nasprotno smer od pritiska. Tako deluje tudi medvretenčna ploščica ali disk. Zaradi preobremenitve zunanjega vlaknastega obroča tako lahko pride do poškodb le-tega. Poškodbe so običajno težko ozdravljive in jih ob hujših bolečinah zdravimo z operacijo.

Pri rojstvu človeka ploščica vsebuje 80% vode. Ta pa je potrebna za normalno delovanje medvretenčne ploščice, ki prenaša skoraj vse aksialne sile, ki so usmerjene na hrbtenico. S starostjo ali zaradi bolezni začne sredica (nucleus pulposus) izgubljati tekočino oz.vodo (dehidrira), kar omejuje  “amortiziranja”  udarcev. Zunanji vlaknasti obroč (annulus fibrosus) zato oslabi in začne “puščati”. Medtem ko to nekaterim ne povzroča bolečin, lahko drugi občutijo hude kronično dolge  bolečine. Ker se s starostjo odstotek vnetnih beljakovin v disku zmanjšuje, se bolečine le redko pojavijo po 60. letu starosti.

Medvretenčne ploščice so slabo prekrvavljene in so neoživčene, zato se težko celijo oz.obnavljajo. Prehranjujejo se pretežno preko malih kapilar, ki jih najdemo pod in nad diskom v  terminalnih ploščah (annulus endplate).

Odstotek vode v  ploščici je odvisen od starosti od tega kaj delamo. Več kot se gibamo, več vode bo vsebovala ploščica. Posledično moramo zato poskrbeti za dovolj statičnega  gibanja(raztezanja) in ne športov, kljer so prisotni sunkoviti gibi . Priporoča se vsakodnevno raztezanje (dekompresija,trakcija) hrbtenice z različnimi pripomočki ter pitje vsaj dveh litrov vode na dan. Z gibanjem, raztezanjem in pitjem vode omogočimo medvretenčnim ploščicam, da se “nahranijo” z vodo ter se tako obnovijo oz. regenerirajo.

SREDICA (nucleus pulposus)

ZUNANJI VLAKNASTI OBROČ (annulus fibrosus)

TERMINALNA PLOŠČA  (vertebral endplate)

 

 

SREDICA (nucleus pulposus)

TERMINALNA PLOŠČA(vertebral endplate)

VLAKNA ZUNANJEGA OBROČA (Anulus fibrosus)

 

PRIKAZ DELOVANJA SIL NA MEDVRETENČNO PLOŠČICO (disk)

 

 

 

 

VZDOLŽNI PREREZ VRETENCA IN MEDVRETENČNE PLOŠČICE (na sliki je dobro vidno z mikroskopsko majhnimi žilicami prekrvavljeno vretence  ter svetlejšo medvretenčno ploščico, kjer je v sredici dobro vidna povišana vsebnost vode).

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com