Protruzija diska

PROTRUZIJA DISKA, PROTRUZIJA MEDVRETENČNE PLOŠČICE

protruzija diska

Kaj pomeni protruzija diska?
Če imate diagnozo protruzija diska, potem vas najverjetneje ovirajo bolečine, povzročene zaradi tako imenovanega »izbočenega oz. zdrsnjenega  diska«. V resnici je pojem izbočen disk oz. protruzija   medvretenčne ploščice  poimenovanje za številne medicinske probleme, povezane s poškodovanim  medvretenčnim  diskom, vendar običajno protruzija pomeni izbočenje zunanje stene medvretenčne ploščice ( annulus fibrosus), pri čemer ne pride do izlitja  tekoče sredice diska (nucleus pulposus).
Če protruzije ne zdravimo, se lahko okvara diska razvije v hernijo oz. ekstruzijo diska, kar pomeni, da je zunanja stena diska počila ter skozi njo sili oz. izteka tekoča sredica diska (nucleus pulposus).

Kje nas lahko boli, če imamo diagnozo protruzija diska?
Protruzija ali izbočenje diska lahko nastane kjerkoli na hrbtenici, od vratu do ledvenega predela. Zdravnik nam bo verjetno poleg protruzije napisal tudi v katerem predelu hrbtenice se okvara nahaja. Običajno največkrat napiše: Protruzija diska v lumbalnem (ledvenem) predelu na nivoju“ L5-L4“ ali pa protruzija diska v cervikalnem (vratnem) predelu na nivoju „C4-C5“. Če pa imate bolečine v prsnem predelu hrbtenice bo napisal: Protruzija diska v torakalnem (prsnem) predelu na nivoju „TH3-TH4“.

Zakaj nam protruzija lahko povzroči težave oz. bolečine?
Izbočenje diska se najpogosteje pojavi zaradi nepravilne drže med sedenjem, debelosti, športov, ki obremenjujejo hrbtenico oz. medvretenčne ploščice oz. diske, ali dednih nagnjenj k okvari diskov.
Pri protruziji diska oz. izbočenju diska niso vedno prtisotne bolečine ali kakšni drugi simptomi. Težave se običajno pojavijo, če se izbočenje diska pojavi v predelu, kjer izhajajo živčne korenine. V takšnem primeru izbočena medvretenčna ploščica pritiska in draži korenine živcev, ki izhajajo iz hrbtenjače, zato posledično čutimo bolečine, drevenenje, mravlinčenje, kljuvanje, izgubimo občutek, smo inkotinentni, imamo vrtoglavico, težave s sluhom in vidom...
Omenjeni simptomi se lahko pojavijo v nogah, rokah, ramenih ali glavi.
 V primeru, da se protruzija nahaja v torakalnem delu hrbtenice (prsni predel), lahko tudi posledično čutimo bolečine v nekaterih organih (srce, pljuča, želodec, jetra ter ledvice).
Če se protruzija ne pojavi v predelu živčnih korenin ampak drugje na disku, verjetno ne bomo občutili nikakršnih simptomov, razen če izboklina diska pritiska na kakšen del notranjega organa.

ekstruzija diska

Zdravljenje protruzije
Diagnozo protruzija lahko zdravnik postavi na osnovi preiskav, kot so: CT slikanje, MRI (magnetna resonanca) oz. v bolj zapletenih primerih EMG (elektromiografija), ki je nevrološka preiskava, s katero testirajo prevajanje električnih inpulzov po živcih, tako motoričnih (gibalnih) kot senzoričnih (čutilnih).
Lažje oblike protruzije se običajno zdravijo konzervativno, s čimer želimo zmanjšati draženje živčnih korenin. Draženje oz.bolečine zdravimo s spremenjenim načinom življenja, ki ne obremenjuje prizadetega predela, počitkom, raztezno krepilnimi vajami za hrbtenico, trakcijo (nateg hrbtenice), toplimi kopelmi, masažami, kiropraktiko ter protivnetnimi zdravili, kot so steroidna in nesteroidna zdravila v obliki tablet ali injekcij.
Hude in dalj časa trajajoče težave zahtevajo običajno radikalnejši pristop kot je operacija. Poznamo običajno odprto operacijo izbočenega diska ter endoskopsko operacijo, ki jo imenujemo tudi minimalno invazivna operacija.
Pri odprti operaciji so rezultati slabši kot pri operaciji z endoskopom. Prav tako je čas hospitalizacije  v primeru operacije z endoskopom dosti krajši, saj v tem primeru odpade nepotrebno “mesarjenje“.

Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com