TERAPEVTSKO RAZTEZANJE (TRAKCIJA) HRBTENICE

Obstaja kar nekaj vzrokov, ki privedejo do bolečin v vratu ali bolečin v križu. Zaradi povezanosti mišic in organov s hrbtenico lahko posledično čutimo glavobolepiskanje v ušesihvrtoglavicemravljinčenje po rokahmravljinčenje po nogahbolečine v nogah-išias itd. Eden izmed vzrokov bolečin leži v kompresiji hrbtenice oz . stiskanju-pritiskanju na medvretenčne ploščiceKompresija hrbtenice lahko prizadene medvretenčne ploščice-diskefasetne sklepevretenca in mišice. Običajno pride do poškodb zaradi degeneracije oz. iztrošenosti. Primer kompresijske bolezni je išias, ki je posledica kompresije.

Običajni pristopi k zdravljenju posledic kompresije so običajno nesteroidna protivnetna zdravila, kreme in geli za sprostitev mišic, različna protibolečinska zdravila na recept ter terapevtski pristopi kot so masaže in ultrazvok.  Poleg naštetih pristopov nam zdravnik lahko predpiše tudi raztezanje hrbtenice oz. trakcijo hrbtenice, dekompresijo hrbtenice.

Trakcija hrbtenice je pristop k zdravljenju, pri katerem se uporabi sila za raztezanje  hrbtenice. Trakcija lahko odpravi bolečine z raztezanjem zakrčenih mišic (mišični krč) ter sprosti stisnjen – vkleščen  živec, saj z raztezanjem povečamo prostor med vretenci, kjer živec izhaja iz hrbtenjače.

Ocena stanja bolnika

 Vsak bolnik je “zgodba zase”in kar je za nekoga dobro pri drugem nima posebnega učinka. Zato zdravnik podrobno preuči in oceni vrsto poškodbe preden se odloči za terapijo. Strokovna  ocena stanja mu omogoči, da se na podlagi dejstev odloči za vrsto trakcijske terapije.

Z vrsto terapije mislimo na:

- kakšno silo naj se uporabi,

- kako dolgo naj traja terapija ter

ali naj se dekompresija hrbtenice izvaja ročno ali s posebnimi raztezalnimi napravami.

Cilj raztezanja je, da z zmanjšanjem ali celo odpravo bolečin bolniku omogočimo normalno življenje. Zato mora biti prva terapija sproščujoča in ne sme povzročati dodatnih bolečin. Pri prvi terapiji se običajno odmeri manjša raztezalna sila ter krajši čas, kot pri naslednjih terapijah.

Tehnike raztezanja hrbtenice

Trakcija se lahko izvaja:

- ročno,

- strojno s posebnimi računalniško vodenimi mizami ali

- z raztezalnimi pripomočki, ki jih lahko uporabljamo tudi doma.

Poznamo raztezanje pri katerem dovajamo silo, ki traja (konstantno oz. statično) ali pa silo dovajamo in odvzemamo (dinamično oz. pulzno) v krajših časovnih presledkih.

Poznamo dekompresijo vratne (cervikalne) hrbtenice, pri kateri terapevt z dlanmi objame našo glavo ter kontrolirano z občutkom vleče našo glavo ter jo po potrebi med vlečenjem tudi obrne v eno in drugo smer. Obračanje glave med terapijo lahko doprinese boljše rezultate ter omili oz. odpravi simptome.

Profesionalne raztezalne mize ter pripomočki za domačo rabo so običajno sestavljeni iz preveze za glavo  katera je vezana na vlečno vrvico katero vleče računalniško krmiljen stroj ali pa silo odmerjamo, kar sami doma s potegom roke ali uteži. Doma si lahko pripomoček pritdimo tako, da izvajamo raztezanje v sedečem, stoječem ali ležečem položaju.

Raztezanje (dekompresija) ledvenega predela (križa) zaradi narave telesa (teža) običajno izvajamo na profesionalnih mizah v bolnišnicah  ali doma na mizah za raztezanje, pri katerih se obrnemo z glavo navzdol. Mize za raztezanje, ki jih uporabljamo doma, predstavljajo učinkovit način dekompresije hrbtenice  in so na tržišču že preko 100 let. Pri profesionalnih mizah nam okoli  kolkov  pritrdijo posebno prevezo, ki je preko vlečne vrvice vezana na računalniško krmiljen vlečni stroj. Običajno imajo te mize tudi prevezo za okrog prsi, katera pa je preko vrvice vezana na fiksni element terapevtske mize. Preveza za prsi onemogoča, da  se ob potegu preveze za kolke bolnik premakne v smeri vlečenja.

Poleg omenjenih pripomočkov pa še vedno obstaja tudi dekompresija križa, ki jo izvaja terapevt. Običajno se uležemo na mizo nato pa nas terapevt z rokami prime za gležnje ter kotrolirano potegne. Lahko se zgodi, da mora bolnik položiti noge (zadnji del kolena) na ramena terapevta, le-ta pa nato potegne. Alternativa v tem primeru je tudi poseben pas za kolke, za katerega terapevt vleče in odmerja silo.

Kontraindikacije: Trakcije se običajno ne sme  uporabljati v primeru osteoporoze, infekcij, tumorjev, pri revmatoidnem artritisu, v času nosečnosti, pri bolnikih s srčno-žilnimi boleznimi, s stenozo ipd. Preden se odločite za dekompresijo se posvetujte s svojim zdravnikom, četudi nimate zgoraj naštetih stanj. Prednost raztezanja je v tem, da lahko  poskusimo raztezanje z manjšo silo ter le-to kasneje povečamo, če ne občutimo dodatnih bolečin med in po terapiji. V primeru, da nam ta pristop ne poveča bolečine, se lahko smatra, da je dekompresija hrbtenice pravi pristop k odpravljanju vaših težav.

Povzetek: Dekompresija hrbtenice ni nov pristop zdravljenja. Je najstarejši pristop zdravljenja težav s hrbtenico, star verjetno nekaj 100 let saj deluje po naravnem načelu kontra (proti)sile. Z modernim načinom življenja se je izvajanje trakcije hrbtenice iz  preprostih vaj  razvilo v skupino različnih naprav, s katerimi si lahko pomagamo tudi sami ter tako ostanemo neodvisni oz. samostojni.


 

PROFESIONALNA MIZA ZA DEKOMPRESIJO HRBTENICE

 

 

 

 

MIZA ZA RAZTEZANJE KI JO UPORABLJAMO DOMA

 
Imate vprašanje v zvezi z bolečinami v križu ali glede uporabe pripomočkov?
Na vsa vaša vprašanja odgovarjamo tudi na forumu.

Članki in nasveti

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com